Naujienos

Knygnešio diena 2023

Paskelbta: Šeštadienis, 18 kovo 2023

  N1402m Kovo 16-ąją Lietuvoje minima Knygnešio diena – skirta prisiminti ir pagerbti žmones, kurių dėka buvo apgintas ir išsaugotas lietuviškas žodis. Minėdami šią dieną, primename sau ir kitiems apie sunkų valstybingumo kelią, meilę kalbai ir savo Tėvynei. Manoma, kad Lietuvoje knygnešių būta apie du tūkstančius. Knygnešystė – tai tik Lietuvai būdinga veikla, įvertinta UNESCO, kaip unikali ir pasaulyje neturinti atitikmenų. Kad knygnešiai Lietuvos istorijoje atliko ypatingą vaidmenį ir kad juos būtina pagerbti, įsitikinę ir mūsų mokyklos mokiniai.
   Ta proga 3ir 8 klasių mokiniams vyko pamoka netradicinėje aplinkoje. Su bibliotekininke Vilija Urbšiene ir muzikos mokytoja Janina Burbiene vyko į Balsupių kaimo kapinaites, kur ilsisi žmogus, gabenęs į Lietuvą uždraustą spaudą. Tai - mūsų kraštietis, visuomenininkas, knygnešys Vincas Bielskus. Vaikų lūpomis skambėjo poetės Bronės Vilemaitienės žodžiai: ,,Ėjo protėviai pėsti iš Tilžės/ Nešė šviesą tėvynei – knygas/ Kiek jų buvo?/ Kas žino, kas skaitė?“.
Mokiniai susidomėję klausėsi informacijos apie knygnešį Vincą Bielskų, kurią papasakojo Balsupių kaimo bibliotekininkė Virginija Bielskuvienė. Šio knygnešio ir šeimos palaikai 1989 metais buvo parvežti iš Sibiro tolybių ir perlaidoti Balsupių kaimo kapinaitėse. Taip pat pastatytas stogastulpis ,,Sietyno“ draugijos knygnešiui Vincui Bielskui atminti ir ant kurio užrašyti Lietuvos himno žodžiai. Tylos minute pagerbėme knygnešių atminimą, ant kapo uždegėme žvakelę.
   Nusilenkę mūsų krašto knygnešiui Vincui Bielskui, grįžome į mokyklą. Čia mokiniai turėjo atlikti užduotį: užrašyti 2-4 įdomius faktus apie mūsų kraštietį, knygnešį.
   Mokyklos bibliotekoje surengta spaudinių paroda ,,Nešę lietuvišką žodį“, kurią parengė 6 klasės mokiniai Miglė Tamošaitytė ir Adomas Urbšys. Visi norintys galėjo tapti ,,knygnešiu‘ ir pakelti 2 pūdų knygų ryšulį.
   Ši diena svarbi kiekvienam lietuviui, mylinčiam gimtąjį žodį ir branginančiam lietuvišką knygelę.
   Ačiū Balsupių kaimo bibliotekininkei Virginijai Bielskuvienei už bendradarbiavimą.

Parengė bibliotekininkė Vilija Urbšienė
Nuotraukos muzikos mokytojos Janinos Burbienės

 N14020 N14021 N14022 N14023

 

Pridėti komentarą


Saugos kodas
Atnaujinti

vrs

 smsm

Kontaktai:

Mokyklos kodas 190489549
Mokyklos adresas:

Liepų g. 39,
Keturvalakių mstl.,
Keturvalakių sen.,
70321, Vilkaviškio r. sav.

Tel. 8 342 41 616

El. paštas: 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.      

(C) Vikaviškio r. Kazimiero Baršausko mokykla-daugiafunkcis centras Keturvalakių skyrius 2012-2024. Free joomla templates | Pritaikė Giedrius Plečkaitis