Naujienos

Savivaldaus mokymosi diena „Pasakoju Lietuvą“

Paskelbta: Trečiadienis, 01 kovo 2023

  N1398m „Kadangi nežinome, ko labiausiai reikės ateityje, būtų beprasmiška stengtis išmokyti to iš anksto. Veikiau reikėtų stengtis išugdyti žmones, kurie taip pamėgs mokytis ir taip puikiai gebės tai daryti , kad galės išmokti visko, ko tik prireiks“. (Johnas Holtas).

   Perskaitę šiuos žodžius, turbūt ne iš karto suprasime, apie ką čia kalbama. Kai tik pradėjome mokykloje organizuoti savivaldaus mokymosi dienas, tai yra, mokyti mokinius savivaldžiai, mes nei vienas tikrai nežinojome, kaip tai daryti. Todėl skyrėme daug įvairių užduočių , leidome rinktis aplinkas, draugus, šaltinius, priemones, bet kai visko labai daug, labai sudėtinga rasti esmę. Pamažu sustojome ties tuo, kas kiekvienam iš mūsų yra svarbu: tikslų išsikėlimo, atsakingo pasirinkimo, galimybių įvertinimo, klausimo, ar tinkamus kiekvienas pagal savo gebėjimus mokame pasirinkti tikslus.
   Vasario 8 dieną mūsų mokykloje vyko savivaldaus mokymosi diena ,,Pasakoju Lietuvą“ 5-8 klasių mokiniams. Skamba gražiai ir įdomiai. Jei mūsų kas paklaustų, ar reikia daugiau tokių dienų – atsakytume, kad taip. Vaikų nuomone, jų turi būti daugiau. Kodėl? Visą dieną mokiniai planavo savo pasirinktos temos/veiklos įgyvendinimą be skambučių. Jie turėjo pasirinkimo laisvę kur atlikti užduotis, su kuo ir kaip. Vaikams buvo smagu, kai jų nespaudė laiko rėmai ir laiką galėjo planuoti kaip jie nori. Mokiniai turėjo atlikti dailės, technologijų, muzikos, istorijos ir geografijos užduotis apie Lietuvą: remdamiesi pateiktu dienos planu, pasirinkti 1 iš 8 temų apie Lietuvą: 1863-1864 m. sukilimas prieš Rusijos imperiją, Lietuviškos spaudos draudimas, slapti lietuviški laikraščiai, Didysis Vilniaus seimas, Pirmasis pasaulinis karas, Lietuvos Taryba, 1918 m vasario 16 d.-paskelbtas Lietuvos nepriklausomybės aktas, Tautinė vėliava; ją atskleisti pasirinktu būdu ir pasiruošti jos pristatymui. Grįžę sutartu laiku į klases, padedami koordinatorių, kuriais buvo 8 klasės mokiniai, vaikai aptarė savo darbus, įsivertino, bei ruošėsi jų pristatymams.
   Diena baigėsi, emocijų daug. Ir tada mokytojai, pradėjime galvoti – o kokia iš viso to nauda? Ar tikrai mokiniai įgijo žinių? Ir vėl grįžtame prie savivaldaus mokymosi esmės – svarbu išmokyti vaiką mokytis ir mokytis atsakingai. Vaikai mokosi, bet mokosi patys. Vaikai klysta, bet, išmoksta pamatyti savo klaidas.
   Harvey Mackay pasakė: „ Tikslas –tai svajonė, kuri turi būti įgyvendinta tiksliai numatytų laiku“. Pasvajokime visi . Svajonė išmokyti vaikus mokytis turi būti įgyvendinat tiksliai numatytu laiku – mokiniams pabaigus mokyklą.

Organizavo socialinių ir menų mokslų mokytojai: Regina Treikauskienė, Laura Urbšytė, Janina Burbienė, Mindaugas Janulaitis
Parengė vyresnioji dailės mokytoja Laura Urbšytė

 

N13980 N13981 N13982 N13983 N13984 N13985

Pridėti komentarą


Saugos kodas
Atnaujinti

vrs

 smsm

Kontaktai:

Mokyklos kodas 190489549
Mokyklos adresas:

Liepų g. 39,
Keturvalakių mstl.,
Keturvalakių sen.,
70321, Vilkaviškio r. sav.

Tel. 8 342 41 616

El. paštas: 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.      

(C) Vikaviškio r. Kazimiero Baršausko mokykla-daugiafunkcis centras Keturvalakių skyrius 2012-2024. Free joomla templates | Pritaikė Giedrius Plečkaitis