Straipsniai

Pasivaikščiojimas su Donelaičiu

Spausdinti
Paskelbta: Pirmadienis, 04 vasario 2013

    2011-ųjų pabaigoje Keturvalakiuose startavęs  projektas „Donelaičio Lietuva“ pradėjo šių metų renginius. Aptarti „Žiemos rūpesčius“ visų 8 projekte dalyvaujančių mokyklų komandos sugužėjo į Pilviškių „Santakos“ gimnaziją. Pasak K. Donelaičio, ,,Taigi, mokinkis, miels žmogau, čėsu pasirūpint,/ Kaip žiemavojant jums reiks kasdien pasielgti.”

   Renginio režisierė, scenografijos autorė gimnazijos dailės mokytoja Vaidutė Diržiuvienė ir jai šauniai talkinęs šeštokas Vilius Kvedaravičius, kaip tikri gaspadoriai, priėmė svečius ir „turavojo“ šventę. Poemos „Metai“ ištraukos, pritaikytos šiandieniame gyvenime, jau seniai nestebina šio projekto dalyvių. Atgaivinti senąją būrišką kalbėjimo manierą jiems yra žavus iššūkis XXI amžiaus kultūrai.

   Projekto „Donelaičio Lietuva“ renginiai kaskart sulaukia garbių svečių dėmesio. Šeimininkų „viežlybai“ paminėti buvo į Pilviškius atvažiavę Lietuvos kultūros atašė Karaliaučiuje Romanas Senapėdis, žurnalo „Tapati“ žurnalistė Žemyna Baravykaitė, Vilkaviškio savivaldybės, Marijampolės kolegijos atstovai. Sveikinimo „gromatą“ atsiuntė ir projekto globėjas Vokietijos mokslinio baltistų susivienijimo „Baltistenkreis zu Berlin“ valdybos narys žurnalistas Leonas Stepanauskas.

   Komandos susirinko ne tuščiomis rankomis – visi atsivežė namų darbus: piešinius bei fotografijas tema ,,Žiemos džiaugsmai ir rūpesčiai“. Parodos rėmėjas ir pagrindinis vertintojas - Vilkaviškio verslo ir turizmo centro kolektyvas - autoriams padovanojo visą šūsnį dovanų. Už  meniškumą labai gerai įvertintas Marijampolės sav. Liudvinavo K.Borutos vidurinės mokyklos mokinių darbų ciklas, atliktas gratažo technika. Papildomą prizą jiems skyrė ir Jono Basanavičiaus gimtinės muziejaus kolektyvas. Vilkaviškio r. Alvito pagrindinei mokyklai buvo paskirtas prizas už meninės fotografijos diptiką, Keturvalakių pagrindinei mokyklai dovanos už meninės fotografijos ciklą  ,,Žiemos rūpesčiai”, Birštono gimnazija įvertinta už meninės fotografijos triptiką ir grafinės raiškos darbus. Vienbalsiai buvo nutarta, kad dalis šios parodos darbų papuoš Vilkaviškio rajono ligoninės Vaikų ligų skyrių ir džiugins čia atvykstančius mažuosius ligoniukus.

   Įdomių užduočių netrūko ir šventės metu. Visiems patiko tapyba prie molbertų su anglimi, sausomis pastelėmis ir stilizuotos tautinės juostos ,,audimas” iš miltų. Viktorinoje  apie Kristijono Donelaičio asmenybę ir kūrybą „nežioplinėdami lietuviškai, būriškai į kytrystes provyno“, o už tai nugalėtojai „cukierkų nesvietiško gardumo“ ragavo. O „kytriausiai“ į klausimus atsakinėjo Keturvalakių pagrindinės mokyklos septintokai Valdas Dembinskas ir Rokas Sakalauskas.

   Na, o visi šie „viežlybi lietuvninkai“ (Vilkaviškio r. Vibalio vidurinės, Keturvalakių,  Alvito pagrindinių mokyklų, Pilviškių gimnazijos ,,Santaka”, Marijampolės sav. Mokolų pagrindinės, Liudvinavo K.Borutos, Igliaukos A.Matučio vidurinių mokyklų atstovai) gegužės mėnesį rinksis ant Nemuno kranto pas projekto naujuosius kolegas - Birštono gimnazijos mokinius. Jau dabar visi sutarė, kad namų darbams paruoš bendrą šokį „Gervelė“.

Projekto gaspadinė Virginija

 

Comments are now closed for this entry

vrs

 smsm

Kontaktai:

Mokyklos kodas 190489549
Mokyklos adresas:

Liepų g. 39,
Keturvalakių mstl.,
Keturvalakių sen.,
70321, Vilkaviškio r. sav.

Tel. 8 342 41 616

El. paštas: 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.      

(C) Vikaviškio r. Kazimiero Baršausko mokykla-daugiafunkcis centras Keturvalakių skyrius 2012-2024. Free joomla templates | Pritaikė Giedrius Plečkaitis