Straipsniai

Įspūdžiai ir patirtis iš Madrido

Spausdinti
Paskelbta: Pirmadienis, 12 gruodžio 2016

   Pirmąją susitikimo dieną kartu su Francisco Arranz mokyklos mokytojais apsižvalgėme po Madrido miesto centrą. Susipažinome su karališkaisiais Palacia Real rūmais, apsilankėme vienoje didžiausių aikščių Madride Plaza Mayor irmuziejujeReina Sofia. Pasivaikščiojome Gran Via gatve, vadinama XX-ojo a. architektūros vitrina.

   Kitomis dienomis vykome aplankyti istorinės Ispanijos karalių rezidencijos El Escorial, kopėme į kalną nuostabiose Cercedilos miesto apylinkėse, nuo kurio atsiveria nuostabaus grožio  panorama. Lankėmės Cibelės rūmuose, kur turėjome išskirtinę galimybę apžiūrėti posėdžių salę, kurioje susitikimus rengia pats Ispanijos karalius Felipe VI.

   Tačiau įdomiausi ir šilčiausi prisiminimai išliko iš apsilankymo mokykloje. Čia visus, iš skirtingų šalių atvykusius mokytojus, pasitiko mokiniai, kurie padovanojo koncertą. Į sceną lipo tiek patys mažiausieji  mokyklos ugdytiniai, kuriems dar tik 3-ji metai, tiek vyresnieji 6-tų klasių mokiniai. Kiekviena grupė ir klasė pristatė savo paruoštą dainelę. Įdomu buvo tai, kad scenoje pasirodė visi grupėje ar klasėje besimokantys vaikai, nepriklausomai nuo jų gebėjimo.

   Daug laiko galėjome skirti bendravimui su vaikais, kurie su dideliu džiugesiu kalbino, smalsavo, iš kur mes atvykę, ką mėgstame, kuo dirbame. Su mokiniais susitikdavome išvykose, stebimose pamokose, pertraukų metu. Vaikai nuoširdūs, smalsūs, drąsūs. Stebint mokinių ir mokytojų bendravimą džiugino atviri ir nuoširdūs tarpusavio santykiai. Pamokose vaikai jaučiasi laisvi, nesusikaustę. Tačiau visur vyrauja tvarka: visi žino, ką, kada, kaip privalo daryti.  Mokiniai nuo mažens mokomi vieni kitais rūpintis. Ypač pastebėta vyresniųjų globa jaunesniais mokiniais – kiekvienas jaučia atsakomybę už šalia esantį. Mokykloje labai svarbu, kaip jaučiasi kiekvienas vaikas, kokia jo vidinė būsena. Tvyro šiltas ir jaukus mikroklimatas. Svarbu bendravimas, emocijos, jausmai.

   Mokykla labai gyva, spalvota: visi koridoriai, sienos nukabinėtos mokinių darbais, piešiniais, plakatais. Kiekvieno vaiko darbas svarbus ir mokykloje randa vietą.

   Mokytojų vizitų svečiose šalyse metu viena iš privalomų projekto veiklų yra pravesti pamokas.  Taip mokytojai dalijasi gerąja patirtimi, semiasi naujų idėjų, kurias gali pritaikyti grįžę į savas mokyklas.  Šį kartą mūsų mokyklos mokytojos vedėme dailės pamoką, kurioje Ispanijos vaikus mokėme, kaip naudojant savo pirštų antspaudus galima sukurti nepakartojamus, įspūdingus piešinius. Mokiniams tokia veikla labai patiko. Jie susidomėję atliko užduotį, dažnai klausinėjo, ar teisingai daro, prašė patarimų. Vedant pamoką naujoje aplinkoje vaikams, kurių nepažįsti, buvo tikras iššūkis. Tačiau geriausias pamokos įvertinimas – mokinių emocijos ir susidomėjimas – įrodė, kad pamoka pavyko puikiai.

   Kelionė į Madridą buvo pilna įspūdžių, patirties, praktikos bei šilto bendravimo. Turėjome nuostabią galimybę prisiliesti prie Ispanijos kultūros, pamatyti sostinės lankytinas vietas, susipažinti su šalies ugdymo sistema, pažinti žmones, susirasti draugų. Svarbiausia, pabuvus svečiose šalyse pastiprini žinojimą, kad savoje mokykloje judame teisinga linkme: kalbamės, bendraujame, mokomės, veikiame vertybėmis grįstoje aplinkoje. Tiek mokinys, tiek mokytojas svarbūs partneriai ugdymo(si) procese.

   Pavasarį laukia nuostabi mokinių ir mokytojų viešnagė Madride. Jau dabar intensyviai ruošiamės, atliekame namų darbus.

   Mūsų mokykloje niekam nekyla abejonių dėl projekto naudos: mes svečioje šalyje pristatėme ne tik save, bet ir savo šalį. Tad vien gerai mokėti anglų kalbą nepakanka. Svarbu bendrauti, to norėti ir siekti.

Parengė vyresnioji socialinė pedagogė Rūta Pranaitienė bei dailės ir technologijų mokytoja Laura Urbšytė

    

Comments are now closed for this entry

vrs

 smsm

Kontaktai:

Mokyklos kodas 190489549
Mokyklos adresas:

Liepų g. 39,
Keturvalakių mstl.,
Keturvalakių sen.,
70321, Vilkaviškio r. sav.

Tel. 8 342 41 616

El. paštas: 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.      

(C) Vikaviškio r. Kazimiero Baršausko mokykla-daugiafunkcis centras Keturvalakių skyrius 2012-2024. Free joomla templates | Pritaikė Giedrius Plečkaitis