Straipsniai

Pasisemti patirties – į Suomiją

Spausdinti
Paskelbta: Trečiadienis, 18 kovo 2015

    Mus maloniai sutiko ir savo miestelio švietimo ir plėtros ypatumus pristatė švietimo skyriaus vadovė, kuri čia jau dirba 22 metus. Ji akcentavo pasitikėjimu grįstus visuomenės tarpusavio santykius, bendradarbiavimo svarbą kiekvienoje grandyje ir džiaugėsi pasiekiamais rezultatais.

   Svečiavomės Saaksjarvi pagrindinėje mokykloje, kuri yra viena didžiausių mokyklų Suomijoje ir garsėja savo inovatyvumu. Mokykloje mokosi 732 mokiniai nuo 1 iki 9 klasės, dirba 60 mokytojų ir 20 asistentų. Buvome šiltai sutikti, 9 klasės mokiniai supažindino su mokykla. Turėjome galimybę ne tik stebėti mokyklos mokytojų vykdomas veiklas, bet ir patys pravesti po 2 pamokas (tai buvo nauja patirtis kiekvienam), išbandyti savo įgūdžius dirbant medžio dirbtuvėse bei parodyti kulinarinius sugebėjimus kartu su mokiniais virtuvėje. Taip pat mokykloje iš atsivežtos gamtinės medžiagos gaminome „Europos medį“.

   Kartu su mokiniais vaikštinėjome po miškus. Miškininkai supažindino su miškų priežiūros ypatumais, medienos apdirbimo technika, gaminiais, kuriuos suomių kompanijos pateikia į rinką.

   Viešnagės metu aplankėme G. A. Serlachijaus, popieriaus pramonės pradininko Suomijoje, muziejų Manttos mieste. G. A. Serlachjus buvo vadinamas „popieriniu velniu“ dėl savo tuomet atrodžiusių beprotiškų idėjų, kurios vėliau lėmė Suomijos sėkmę visoje miško pramonėje. Ši pramonės šaka ir dabar yra populiariausia Suomijoje.

   Ir kaip nepabuvosi saunoje! Be jos suomiai neįsivaizduoja savo gyvenimo. Kai kuriems grupės dalyviams pirmą kartą teko išbandyti maudynes dar ledu užsitraukusiame ežere. Prieš pat išvykstant į namus viena iš mokyklos mokytojų mus pakvietė išmėginti ir geolobių paiešką Tamperės mieste. Grįžome kupinos įspūdžių ir idėjų.

Vyresnioji anglų kalbos mokytoja V. Senkuvienė ir geografijos – ekonomikos mokytoja L. Puskunigienė

Comments are now closed for this entry

vrs

 smsm

Kontaktai:

Mokyklos kodas 190489549
Mokyklos adresas:

Liepų g. 39,
Keturvalakių mstl.,
Keturvalakių sen.,
70321, Vilkaviškio r. sav.

Tel. 8 342 41 616

El. paštas: 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.      

(C) Vikaviškio r. Kazimiero Baršausko mokykla-daugiafunkcis centras Keturvalakių skyrius 2012-2024. Free joomla templates | Pritaikė Giedrius Plečkaitis